Πρόβατα φυλής Καλαρρύτικη
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Πρόκειται για ζώο μικρόσωμο, λιτοδίαιτο, πολύ ανθεκτικό και άριστα προσαρμοσμένο στο ορεινό περιβάλλον (υψόμετρο 1.300 m και άνω). Έχει χρωματισμό λευκό με τις παρειές του προσώπου να φέρουν στο μεγαλύτερο μέρος τους και σε μεγάλη ομοιομορφία, βαθύ ερυθρό (κρασάτο) χρωματισμό. Το ίδιο ισχύει για τα αυτιά, το ακρορρίνιο και (πολύ συχνά) για τα άκρα. Το μέτωπο είναι συνήθως λευκό, όπως και το ελαφρά κυρτό επιρρίνιο. Οι κριοί φέρουν μεγάλα, ισχυρά, ελικοειδή κέρατα, ενώ οι προβατίνες είναι ακέρατες. Το ύψος του ακρωμίου των κριών ανέρχεται συνήθως σε 65-68 εκ. και το σωματικό βάρος τους σε 60-65 χγρ, ενώ στις προβατίνες σε 57-60 εκ. και 42-46 χγρ, αντίστοιχα. Διακρίνεται για το βαθύ και ιδιαίτερα ευρύ στήθος του (περί τα 19 εκ.), το οποίο στο κάτω μέρος του παρουσιάζεται ως διπλό με έντονη μυϊκή ανάπτυξη λόγω ύπαρξης επιμήκους αύλακας. Φέρει άκρα αρκετά κοντά και ιδιαίτερα ισχυρά, που διευκολύνουν τη βάδιση σε δύσβατες, oρεινές περιοχές.
Οι οχείες εκκινούν συνήθως από τις αρχές Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου. Οι τοκετοί στις πρώιμες προβατίνες πραγματοποιούνται από Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου. Οι όψιμες προβατίνες και οι αμνάδες γεννούν από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Ο συντελεστής πολυδυμίας κυμαίνεται από 1,10 έως 1,15 αμνούς ανά προβατίνα και έτος. Το σωματικό βάρος των αρνιών στη γέννηση είναι 3,0-3,5 χγρ. Οι προς σφαγή αμνοί απογαλακτίζονται στις 6 εβδομάδες και ζυγίζουν 12-12,5 χγρ.
Παραγωγικά χαρακτηριστικά
Η διάρκεια άμελξης ανέρχεται σε 124 ημέρες ενώ η ετήσια εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή σε 85,2 χγρ (Πίνακας 2, παραγωγικά έτη: 2010-2022, στοιχεία Ε.Μ.Κ.Η.). Η λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 8,0 και 9,0% και η πρωτεϊνοπεριεκτικότητά του φθάνει έως 6,0%. Η απόδοση των αρνιών σε σφάγιο κυμαίνεται μεταξύ 60-65% ενώ το κρέας τους χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας.